BC - Denge Yelekleri
BCD’nin açılımı Buoyancy Control Device‘tır (Yüzerlik Control Cihazı). Daha da kısaltarak BC de (Buoyancy Compensator – Yüzerlik Sağlayıcı) denir. Türkçe’de “denge yeleği” dense de bir çoğumuz daha kısa olduğu için BC’yi kullanıyoruz.
Bu da, dalgıca az efor sarfetmesini, buna bağlı olarak da daha az yorulmasını ve az hava harcamasını, suyun altında daha fazla zaman geçirmesini sağlar.
Daha da önemlisi, BC, dalış güvenliği için bir “olmazsa olmaz” dır. 80’li yıllardan önce BC yoktu. Dalgıçlar sadece akciğerlerini kullanarak yüzerliklerini sağlamaya çalışıyordu. BC’nin keşfinden sonra dalış kazaları çok büyük ölçüde azalmıştır.
BC, dalgıca yüzerlik sağlar ve bunu tüpten hava alarak ve suya hava vererek yapar. Yüzeyde beklemek durumunda kalan bir dalgıç, BC’sini tamamen şişirerek efor sarfetmeden yüzeyde kalabilir. Aynı şekilde, suyun altında dalgıçların amacı ne dipte sürünmek, ne de yüzeye yakın olmaktır (nötr yüzerlik). Bunu, BC’mize “yeterince hava” alarak sağlarız. Tecrübeli ve eğitimli bir dalgıç, 10 metreli bir suda BC’si sayesinde istediği derinlikte asılı kalabilir.