Öne Çıkanlar
Guru Dive Dalış Merkezi - Tüplü Dalış Eğitimi - Dalgıç Kursu

İyi Bir Dalgıç Olmanın Püf Noktaları!

Her dalgıç kendisini neyin daha iyi bir dalgıç yaptığına dair bir fikre sahiptir. Bu fikirler, iyi yüzerlik kontrolünden, iyi kurtarma becerilerine sahip olmaya, kayıtlı dalış sayısından, ne kadar az hava tükettiğine kadar değişir. Fakat ne kadar çok dalmış, nerelerde dalmış, kiminle dalmış, hangi ekipmanı kullanmış, ne kadar derine gitmiş olursanız olun, sualtı dünyasını keşfetmek için her zaman öğreneceğiniz yeni şeyler olacaktır.

50 yıllık geçmişinde BSAC (British Sub Aqua Club) binlerce dalgıç eğitmiştir ve okyanus dalgıcından, ulusal eğitmen yetiştirmeye kadar uzanan niteliklerde dünyaca kabul edilen bir eğitim programı oluşturmuştur. Kulüpteki bazı tecrübeli eğitmenlere daha iyi bir dalgıç olmanın yollarıyla ilgili önerilerini sorduk.

EĞİTİM
1). Dalışa gidin. Daha iyi bir dalgıç olmanın daha iyi bir yolu yoktur. Tecrübenizi arttırmak ve fit dalmak için farklı dalış alanları ve koşulları belirleyin.
2). Dalışlarınızı planlayın ve yalnızca planlanan dalışınızı yapabileceğiniz kadar değil, beklenmeyen bir durumla baş edebileceğiniz kadar havanız olduğundan emin olun. Örneğin bir ipe dolandığınızda ve kurtulmanız 5 dk süreceğinde ne yapacağınızı çalışın. Hazırlıklı olun.
3). Yüzey beklemelerini acil durum prosedürlerini denemek için kullanın. Örneğin bir dalgıcı tekneye geri getirmek gibi.
4). Daha sığ dalışlardan daha derin dalışlara doğru çalışın. En tecrübeli dalgıçların bile bunu adım adım yapması gerekir.
5). Temel becerilerinizi mümkün olduğu kadar sık çalışın veya bir eğitmen olup çok sayıda eğitim verin.
6). Su altında rahat olun. Nefes alma hızınızı sakin tutun ve dalışın her aşamasında rahat olun. Sualtında zor bir iş yapmaya veya hızlı yüzmeye çalışmayın. Dalış daha eğlenceli, daha kolay olacak ve hava tüketiminiz önemli ölçüde düşecektir.
7). Her zaman dalıştan sonra bir debrifing yapın. Dalışın nasıl gittiğinin, bir dahaki sefere neyi daha farklı yapmanız gerektiğinin üzerinden geçin. Aynı soruları dalış eşinize sorun veya mümkünse daha tecrübeli dalgıçlara danışın
8). BSAC birinci sınıf dalgıç olmayı hedefleyin. (veya 3yıldız veya divemaster) Bu seviyeye doğru aşacağınız yol, farklı niteliklerde dalışlarla ve farklı durumlarla karşılaşmanızı sağlayacaktır.
9). Bazı dalgıçlar doğal olarak diğerlerinden daha hızlı ilerleyecektir. Önemli olan size uygun bir hızda ilerlemenizdir.
10). Kişisel limitlerinizin günden güne ve dalıştan dalışa farklı olacağını unutmayın.

EKİPMAN
1). Ekipmanınızı bakımlı tutun. Tüpünüzden, dalış bıçağınıza kadar her şeyiniz temiz ve çalışır durumda olsun.
2). Açık fikirli olun. Rebreather gibi yeni ekipmanları deneyin. Meraklı olun, yargılayıcı değil.
3). İyi yüzerlik için doğru ağırlık üzerinde çalışın. Eğer kuru elbise ile dalıyorsanız yüzerlik kontrolü için yalnızca elbisenizin inflatörünü kullanın.
4). Fazladan kullandığınız malzeme miktarını azaltın, daha az stresli olacaksınız. Dolaşmaları önlemek için malzemelerinizi üzerinize tutturun ve suyun içinde her malzemenize rahatça ulaşabileceğinizden emin olun.
5). Bir tip malzeme her tür dalış için doğru seçim olacak diye bir şey yoktur. Farklı nitelikteki dalışlara uydurabileceğiniz esnek bir malzeme seçeneğine sahip olmanız iyi olacaktır.
6). Çantanızı hazırlamayı son dakikaya bırakmayın. Malzemelerinizi önceden hazırlayın ve kontrol edin ki eksik, bozuk veya değiştirilmesi gerekenleri belirleyebilin.
7). Bir yüzey işaretleme şamandrası edinin ve yanınızda taşıyın. Nasıl kullanacağınızı öğrenin ve bu beceriyi tekrarlayın.
8). Eğer sıra dışı bir dalış planlıyorsanız, derin dalış gibi, yanınıza yedek el feneri, maske, bıçak gibi malzemeler alın.
9). Eğer yeni bir malzeme aldıysanız bu malzemeye alışana kadar sıra dışı dalışlar planlamayın. Önce rahat olduğunuz koşullarda kullanın.
10). Dalış sezonu bittiğinde, ekipmanınızı yeni sezona kadar paketleyip kaldırmayın. Kış aylarını ekipmanınızı bakıma göndermek için veya kendi yapacağınız ufak tamirleri halletmek için kullanın. Ekipmanınızı herhangi bir hasarı önlemek için hassasiyetle depolayın.

DALIŞ EŞİ
1). Aldıklarınız dan geriye bir şeyler verin. Diğerlerini eğitmek için fırsatları kullanın. Bölgesel kurslara devam edin ve becerilerinizi paylaşın.
2). Asla yalnız dalmayın. Raporlar ciddi kazaların büyük kısmının solo dalgıçların başına geldiğini söylüyor.
3). Dalışa başlamadan dalış eşinizle konuşun ve ikinizin de dalıştan beklentinizin erişilebilir olduğundan emin olun. Birinizin bir ıstakozun resmini çekmek, diğerinizin ise onu yakalamak istediğini keşfetmek için hatt rockun dibine varmayı beklemeyin.
4). Dalış eşinizi tanıyın, böylece gelişen bir heyecanı ele verebilecek küçük sinyalleri fark edebilirsiniz.
5). Hareketlerinizle ve sözlerinizle, tecrübeli ve saygı duyulan dalgıçların, yaklaşımlarında tedbirli ve dikkatli olduğunu gösterin. Aşırı ve maço yaklaşımlardan uzak durun.
6). Suya girmeden önce tam ve dikkatli buddy check yapın. Bu kontrolü önemsemeyen bir yaklaşım, dalış sırasında her türden ve kaçınılamayacak problemler çıkmasına neden olabilir.
7). Eğer dalış derinse el işaretleri kullanarak dalış eşinizin narkoza maruz kalıp kalmadığını kontrol edin. Sakince ve yavaşça minimum efor harcayarak hareket edin.
8). Dalış sırasında erken düşünün. Göstergelerinizi düzenli olarak kontrol edin, dalış eşinizin soğuktan etkilenip etkilenmediğini görmek için onu kontrol edin. Dipten ayrılırken dalış eşinize yakın durun ve ikinizin de yükselme hızınızın kontrol altında olduğundan emin olun.
9). Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız dalmayın ve dalmak istemediğini söyleyen birine dalması için asla baskı yapmayın. Bir dalış liderinin herhangi bir nedenle dalışı bitirme kararına istekle uyun.
10). Suyun içinde kendinizi iyi konumlandırın, dalış eşinizin yakınında ama üstünde değil. Dalış eşinizin sizi kontrol etmek için sürekli olarak etrafında dönmesine neden olmayın. Arkasında dolaşıp durmayın ve ona çarpmayın.

TEKNELER
1). Yeni dalış noktalarında dalmak farklı dalış tekneleri kullanmak demek olacaktır ve tecrübenizi arttıracaktır.
2). Neredeyse her şey için kaptana güvenmeyin. Havadaki ani değişimler için gözünüzü açık tutun ve navigasyon ve harita çalışmalarına yardımcı olun.
3). Kaybolmaktan sakınmak için, dalışın sonuna doğru tekneden çok uzakta kalmamaya çalışın. Yüzeyde tanımlamanıza yardımcı bir şey taşıyın. Türünüzün arkasına yerleştirilmiş açılır kapanır bir bayrak basit ve sağlıklı olacaktır.
4). Teknede kendinden emin ve neşeli davranın.
5). Sezon boyunca eğer mümkünse sahil dalışı, küçük tekne dalışı, tekne dalışı gibi farklı sahalardan dalış yapın.
6). Her zaman teknede bir oksijen kiti olduğundan emin olun ve nerede olduğunu bilin.
7). Ekipmanınızı hazırlamak için oturabileceğiniz ve dalış eşinizin yardımını alabileceğiniz iyi bir yer bulun.
8). Suya girerken ve çıkarken küpeşteye sağlamca tutunun.
9). Suya girerken alanın diğer dalgıçlar tarafından boşaltılmış olduğundan emin olun. Tekneye dönerken önünüzdeki dalgıcın güvenle tekneye çıktığından emin olana kadar merdivenlerden uzak durun.
10). Kaptana veya dümenciye açık ve anlamı belirli mesajlar verin. go kelimesinden sakının (no gibi anlaşılabilir) başka bir şey kullanın, bir zil veya el işareti gibi.

ÇEVRE
1). Sualtı dünyasının sizden çok daha büyük olduğunun ve ona her zaman hak ettiği saygının gösterilmesi gerektiğinin farkında olun. Bu, sualtı dünyasından korkulması gerektiği anlamına gelmez fakat bu dünyaya girmenin yaratacağı olumsuzluklardan hoşnut olmayın.
2). Etrafınızdaki deniz yaşamı ve bu yaşamı koruyup kollayabileceğiniz yollar hakkında daha fazla şey öğrenin
3). Nötr yüzerlikle dalın. Bu çok daha rahat olacağınız ve dalıştan daha fazla keyif alacağınız anlamına gelir. Aynı zamanda malzemelerimizin deniz tabanında sürünmesini ve ona zarar vermesini engelleyecektir.
4). Batıklara saygı duyun, herhangi bir şey almayın, özel bir dalış lisansı gerektirebilecek savaş batıklarına karşı özellikle hassas olun.
5). Eğer bir batığın içine girmeyi planlıyorsanız, dönüşte yolunuzu bulabilmek için ip ve makara kullanın.
6). Eğer büyük hayvanlarla dalıyorsanız mümkün olduğunca hareketsiz kalmak her zaman daha iyidir ve eğer size yaklaşırlarsa onları korkutmaktan kaçınarak yavaşça geriye çekilin.
7). Mercanlara dokunmayın. Yalnızca bazı türlere dokunmak size zarar vereceği için değil aynı zamanda oluşması yüzlerce yıl alan bir şeyi yok edeceğiniz için. Palet vuruşlarına da dikkat edin.
8). Akıntının akış yönünü ve hızını belirleyin. Dipteki akıntılarda tutunabileceğiniz resife yakın bir yer bulun ve bunu çabuk yapın, akıntı bir knotun üzerine çıktığı andan itibaren ona karşı palet basamayacaksınız ve yeleğinizi şişirmek de bir işe yaramayacak.
9). Eğer bir hayvan tehdit edici davranışlar gösteriyorsa yavaşça geri çekilin. Resifi arkanıza almaya çalışarak, yüzünüzü hayvana dönük tuttuğunuzdan emin olun, bu tür bir durumda orta suda bir yükselişten kaçının. Eğer hayvanlara saygı gösterirseniz tehdit edici davranışlar olma ihtimali çok azdır.
10). Suatlı dünyasından keyif alın, olabildiğince çok kişiyi bu dünya ile tanıştırın. Bu, uzun vadede su altının korunmasına yardım edecek ve gelecekte başkalarının da bu dünyadan keyif almasına yardım edecektir.